img

Θέμα: Η ΡΟΗ

Σάββατο 29 Ιουνίου 19:00-22:00

Λίγα λόγια για το σεμινάριο.

Παρατηρούμε...

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει την κίνησή μας σε αρκετά διαφορετικές φάσεις: ημέρες που το σώμα έχει ενέργεια και κίνητρο να κινηθεί, και τότε το παραμικρό ερέθισμα μιας μουσικής που μας άγγιξε, ενός γνώριμου προσώπου στη μιλόνγκα, μας κάνει την κίνηση σαν φυσική κι ανεμπόδιστη συνέχεια των σκέψεων και του συναισθηματικού μας κόσμου - το κορμί τότε είναι το χρησιμότερο εργαλείο που μπορεί άμεσα να μας εκφράσει. Και ημέρες που το κορμί είναι "βαρύ", δε βρίσκει το κίνητρο να κινηθεί, και όταν το κάνει, είναι σαν να ξεμένει κάθε λίγο από ενέργεια και πρέπει να...ξαναστρίψουμε τη μίζα σε ένα ψυχοφθόρο σταμάτα-ξεκίνα. Που καμιά κίνηση δε μοιάζει οργανική και αναρωτιόμαστε τί πάει τόσο λάθος - αυτόματα, στη φάση αυτή, εξωτερικός και εσωτερικός μας κόσμος είναι μάλλον αποξενωμένοι, αποσυνδεδεμένοι.

Επίσης...

Πολλοί από εμάς έχει τύχει να βιώσουμε tandas που λειτούργησαν μαγικά: τρίλεπτα ενός κομματιού με κάποιον/α που νιώσαμε μια βαθιά και "αλάνθαστη" σύνδεση, τρίλεπτα που πιστέψαμε πως τίποτα δε μπορεί να μας σταματήσει από την ωραία μοιρασιά μεταξύ μας, που κανένα λαθάκι δε μας στάθηκε εμπόδιο στη σημαντική στιγμή. Και υπήρξαν και εκείνες οι tandas που έμοιαζαν με σκοτσέζικο ντους, που τη μια ένας από τους δυο παραπατούσε, την άλλη προσπαθούσαμε να διορθώσουμε λάθη που δεν ήμασταν σίγουροι αν έγιναν και γιατί, και η ροή του χορού μας συνεχώς "σκόνταφτε" στο καθετί.

Κι ακόμα...

Πολλοί από εμάς έχουμε δει πίστες που ζηλέψαμε. Πίστες που θαυμάσαμε και ταυτόχρονα μας έκαναν να νιώθουμε φιλόξενα, σαν ένα πεδίο συν-έκφρασης πολλών ανθρώπων που κατορθώνουν το "ακατόρθωτο": ομαλή συνεργασία. Και είδαμε πίστες που προκαλούν τρόμο για το ποιό πόδι ή ποιός αγκώνας θα μας πρωτοχτυπήσει σε ποιό ευαίσθητο σημείο, και άλλες πίστες με χορευτές αόρατους και χορευτές με τέτοιο υπέρμετρο εγώ, που ανταγωνίζονταν σε μια άτσαλη ορμή που δεν κατέληγε σε επαναλαμβανόμενες -υλικές ή ενεργειακές- συγκρούσεις.

Ποιό είναι το κοινό στις καταστάσεις όπου νιώσαμε καλά, σε εκείνες που θα θέλαμε να μιμηθούμε και να είμαστε μέρος τους πιο συχνά; Μια έννοια που, με την κατάλληλη επεξεργασία, δίνει απάντηση στα παραπάνω ζητήματα είναι Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ.

Πάνω σε αυτήν την καθοριστική σκέψη επιλέξαμε να δομήσουμε το τελευταίο για φέτος σεμινάριο του διδακτικού προγράμματος Tangolístico. Η ροή χορού, σαν βίωμα, θα μπορούσε να ειπωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: ως καθησυχασμός, ως η εντύπωση πως όλα κυλάνε ομαλά και ανενόχλητα, πως η σκέψη δεν βασανίζει, δεν σταματά την κίνηση. Ως αίσθηση της συνεχούς φροντίδας, συνεχούς παρουσίας, η σταθερότητα. Ή ως η αίσθηση της διατήρησης μια ενεργειακά φορτισμένης κατάστασης μεταξύ κινούμενων σωμάτων. Αυτό το τόσο σημαντικό θέμα που μεταμορφώνει το χορό μας, και που μπορούμε να το περιγράψουμε με χίλιους τρόπους, θα επιχειρήσουμε να το εξετάσουμε μεθοδικά και να μάθουμε να το επηρεάζουμε συνειδητά.

Θα μελετήσουμε πάνω στα τρία επίπεδα που παρατηρήσαμε πιο πάνω:

Ατομική ροή - η αδιάκοπη σύνδεση συναισθηματικού και κινητικού κόσμου

Θα μελετήσουμε σε θεωρητικό και πρακτικό-σωματικό επίπεδο τα απαραίτητα σημεία που θα μας κρατήσουν σε σύνδεση με αυτό που προσπαθούμε κάθε φορά «να πούμε» με το χορό μας.

Αφήνουμε ελεύθερο τον εαυτό μας να συνδεθεί με το κομμάτι που επιλέγουμε να χορέψουμε. Από τη στιγμή αυτή έχουμε ένα «μήνυμα» να μεταφέρουμε, να ερμηνεύσουμε, να μοιραστούμε. Τα εργαλεία μας στο σημείο αυτό στοχεύουν στο να μη χάσουμε αυτόν το στόχο, αλλά να τον υπηρετήσουμε παρά τις παρεμβολές. Παρεμβολή είναι οτιδήποτε μας αποσυνδέει το συναισθηματικό κόσμο από τον κινητικό, όπως πχ τεχνικές αδυναμίες, κόπωση, απειρία κλπ. Για να τις προσπεράσουμε, θα χρειαστούμε συναισθηματική διαθεσιμότητα, συνέπεια, υπευθυνότητα και ψυχραιμία μπροστά στο –όχι σπάνιο- απρόοπτο.

Δυαδική ροή - Η αδιάκοπη σύνδεση των δυο ατομικών ροών που απαρτίζουν το ζευγάρι

Στη φάση αυτή, στόχος είναι οι δύο αυθύπαρκτες ερμηνευτικές επιλογές που έχουν δυο άνθρωποι που επιλέγουν να χορέψουν μαζί μια σειρά μουσικών κομματιών να βρεθούν σε αδιάσπαστη σύνδεση-διάλογο.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχει συνείδηση ότι οι δυο προσωπικές μας κατευθύνσεις είναι ισάξιες και χρειάζεται να τις εκφράσουμε και να τις διεκδικήσουμε παράλληλα. Βασικά χαρακτηριστικά της προσπάθειας είναι η σταθερότητα της αμοιβαίας συμβολής μας στην αγκαλιά – δεν έχουμε το περιθώριο στιγμιαίας παραίτησης, χαλάρωσης και τελικά απουσίας, διότι αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε αποσύνδεση του ζευγαριού. Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο ότι στην πορεία του χορού θα προκύψουν παρανοήσεις και λάθη κατανόησης ή εκτέλεσης μηνυμάτων. Σε όλη τη διάρκεια του χορού μας, αλλά ακόμα περισσότερο στα προβληματικά αυτά σημεία, θα χρειαστούμε μεγάλα αποθέματα προσαρμοστικότητας. Να είμαστε ικανοί να προσαρμοστούμε σε ό,τι έχει να μας προσφέρει η άλλη πλευρά χωρίς να αναγκαστούμε να διακόψουμε τον ειρμό και τη σύνδεσή μας. Τέλος, στη διάρκεια του όλου εγχειρήματος απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αντιμετώπιση της αγκαλιάς με ειλικρίνεια: ειλικρίνεια της πρόθεσης, της συναισθηματικής μας κατάστασης, των τεχνικών μας δυνατοτήτων, των παρανοήσεων και λαθών. Η εμφάνιση όλων αυτών εξαρχής θα μας βοηθήσει να έχουμε το ξεκάθαρο πεδίο πάνω στο οποίο γίνεται η κοινή μας προσπάθεια/χορευτική ερμηνεία.

Το δεύτερο αυτό επίπεδο ροής χορού ακολουθεί τη συνειδητοποίηση του πρώτου: χρειάζεται να έχω αντιληφθεί την αξία της προσωπικής μου αδιάσπαστης ροής ώστε μπορέσω να συνδεθώ με τη ροή του παρτενέρ μου δίχως ο ένας να διακόπτει τον ειρμό του άλλου, αλλά αντίθετα να τον τροφοδοτεί σε έναν γόνιμο χορευτικό διάλογο.

Συλλογική ροή - Η ροή ως ομαδική ενέργεια των σωμάτων της πίστας

Για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια πίστα με ομαλή ροή, στην οποία απολαμβάνει το κάθε ζευγάρι το χορό του, χρειάζεται η συνεργασία του συνόλου των ατομικών και δυαδικών ροών χορού.

Γνώμονας για τη συνεργασία αυτή είναι ο σεβασμός και στον εαυτό και στους άλλους. Αν χορεύουμε με υπερβολικό δισταγμό και ανασφάλεια, τότε η ροή του ζευγαριού μου θα διακοπεί από την ορμή του συνόλου. Γινόμαστε έτσι ένα προβληματικό σημείο της πίστας, σαν ένα ξερό κούτσουρο που παρασύρεται από το ρεύμα του ποταμού, χτυπώντας άτσαλα στις όχθες. Αν, αντίστροφα, χορεύουμε δίνοντας προτεραιότητα στην ατομική και δυαδική μας ροή έναντι της ροής του συνόλου, και πάλι εμποδίζουμε την  πίστα, σαν να φωνάζουμε δυνατά σε έναν χώρο όπου πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να συζητήσουν ήρεμα. Το σημείο ισορροπίας είναι το σημείο στο οποίο όλοι έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν εξίσου και σε αρμονία με τους υπολοίπους, και αυτή είναι η πίστα όπου όλοι θα απολαμβάναμε να χορεύουμε τα αγαπημένα μας κομμάτια. Για να πετύχουμε να συγκροτούμε πίστες τέτοιας ποιότητας, χρειάζεται να τοποθετούμε τον εαυτό μας αλλά και το ζευγάρι σε ίση αξία με το σύνολο και να διεκδικούμε το δικαίωμα έκφρασης με σταθερότητα, πυγμή, αλλά και σεβασμό στο δικαίωμα των άλλων. Να φροντίζουμε για την χορευτική μας παρουσία και ερμηνεία με τρόπο συνεπή και συνεχή.

Αυτό το τρίτο, συλλογικό επίπεδο ροής χορού έχει προϋπόθεση να έχουμε κατανοήσει τι σημαίνουν τα προηγούμενα δύο επίπεδα, ώστε συνθετικά να διασφαλίζουμε την αρμονική μας συνύπαρξη και απόλαυση στη milonga.

Σε κάθε ένα από τα επίπεδα ανάλυσης θα δούμε ποιά σημεία χρειάζεται να προσέξουμε, με βάση πραγματικά παραδείγματα στο χορό που μας αφαιρούν ή μας διασφαλίζουν μια ομαλή ροή. Στόχος μας είναι να ωριμάσουμε ως χορευτές – milongueros και να συμβάλουμε έτσι στη σταδιακή συνολική βελτίωση στις milongas της αθηναϊκής κοινότητας. Το αποτέλεσμα? Περισσότερες «ουσιαστικές» και πιο «μαγικές» tandas. Σας περιμένουμε να δουλέψουμε τον τρόπο μαζί!

Θοδωρής & Ιωάννα

Σε περίπτωση που θέλετε να συμμετέχετε παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα συμμετοχής.

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη. 

Το σεμινάριο έχει αριθμητικό όριο συμμετοχής.

Χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου:

ΤΑΝGart εξειδικευμένη σχολή Αργεντίνικου Tango.

Καλλιρρόης 10, Αθήνα Δεύτερος Όροφος

Μετρό: Ακρόπολη (3 λεπτά περπάτημα)

Tραμ: Λ. Βουλιαγμένης (ακριβώς απέναντι)

gps / google map link https://goo.gl/maps/exVUW9Nae4s

Tηλ: 6975368713

http://www.tangart.gr

Kόστος συμμετοχής:

30ευρώ/ζευγάρι  20ευρώ/άτομο

Fill out my online form.