img

Παίζοντας με τις ενέργειες στο TANGO: 
Εναλλαγή Δυναμικής και σύνδεση με τη Μουσικότητα

Λίγα Λόγια για το σεμινάριο.
To tango, ως χορός, είναι μια αδιάκοπη ανταλλαγή ενέργειας κίνησης και συναισθημάτων.

Η έννοια της “ενέργειας” στο tango, είναι ένα δυσπρόσιτο διδακτικό θέμα και στόχος του σεμιναρίου είναι να φωτίσει αυτή την όχι και τόσο χειροπιαστή πλευρά του tango με ένα τρόπο απλό, κατανοητό, με αρχή, μέση και τέλος.

Η εναλλαγή δυναμικής συχνά συνδέεται με την ταχύτητα κίνησης, κάτι το οποίο είναι εν μέρει αληθές αλλά μονοδιάστατο. Επίσης η εναλλαγή δυναμικής συχνά σχετίζεται με την μυϊκή “δύναμη” που εκφράζεται στον χορό, το οποίο είναι η παρερμηνεία.

Η εναλλαγή δυναμικής κίνησης του ζευγαριού μέσω της ενέργειας είναι μία σύνθετη ενότητα με αρκετές διαστάσεις και ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει αυτό το φάσμα και να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να νοήσουν, σωματικά και λογικά πως λειτουργεί το κορμί μας για να παράγει ενέργειες, πως να τις μεταδώσει, πως να τις διαχειριστεί αλληλεπιδρώντας, και πως να γίνουν εργαλεία ερμηνείας.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε 4 βασικές ενότητες.
Από την προετοιμασία, μέχρι και το τελικό προορισμό, δηλαδή το να χορευτεί. 

Δημιουργία Ενέργειας:

Η δομή του σεμιναρίου ξεκινάει από το πως αντιλαμβανόμαστε τον όγκο του σώματος μας, πως τον συσχετίζουμε με τον άξονα μας και πως αξιοποιούμε την επαφή μας με το πάτωμα.
Μέσα από μία σειρά ασκήσεων τεχνικής στόχος είναι οι συμμετέχοντες να βοηθηθούν να αναγνωρίσουν τα παραπάνω στοιχεία και στη συνέχεια να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν ως ζευγάρι.

Διαχείριση της Ενέργειας:

Σε δεύτερη φάση, αναλύονται τρόποι για το πως το ζευγάρι αλληλοεπικοινωνεί τη πρόθεση εναλλαγής της δυναμικής και φυσικά το πως τη διαχειρίζεται.
Η μεταξύ τους επικοινωνία γίνεται το κυρίως θέμα και το πως συνδεόμαστε μέσα στο πλαίσιο διαχείρισης της ενέργειας. 

Κίνηση Ζευγαριού:

Μέσα από παραδείγματα (sequences) βλέπουμε εφαρμογές του concept και πως αυτό επηρεάζει τον χορό μας, την ανάπτυξη του στον χώρο, πως ξεκινάει, πως εκτονώνεται και πως - ως εργαλείο - μπορεί να κάνει το ζευγάρι πιο δημιουργικό στον χορό του, αποτελώντας βάση για τη δική του δημιουργική ανάπτυξη.
Τα παραδείγματα σε ένας μέρος τους θα είναι απλά και προσιτά δουλεύοντας σε βηματολόγιο “πίστας” και θα αποτελέσουν βάση για τα πιο σύνθετα που θα παρουσιαστούν.
Το επίπεδο δυσκολίας ξεκινάει από τα εύκολα και “καθημερινά” και αναπτύσσεται προοδευτικά σε πιο σύνθετα παραδείγματα ώστε οι συμμετέχοντες να δουλέψουν ως ομοιογενές σύνολο σε μεταξύ του αρμονία.

Ερμηνεία:

Στο tango, το βασικό ερέθισμα κίνησης, έρχεται μέσα από τη μουσική του.
Οπότε, η μουσικότητα είναι απαραίτητη.
Το σεμινάριο έχει σας στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τις εναλλαγές δυναμικής στην ίδια τη μουσική και πως αποτελούν αφορμή για τις εναλλαγές δυναμικής στην κίνηση του ζευγαριού.
Σχετίζεται με τη ρυθμικότητα αλλά προχωράει σε μεγαλύτερο βάθος, αναλύοντας τις μελωδικές γραμμές και τα μουσικά μελωδικά μοτίβα που συναντάμε στη μουσική του tango.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο:

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όποιον θέλει να προχωρήσει το tango “του” σε μεγαλύτερο βάθος κατα-νόησης αυξάνοντας τη δημιουργικότητα και τη ερμηνευτική του δεινότητα. 
Πιστεύουμε περισσότερο στο προσωπικό ενδιαφέρον των ανθρώπων και στην ανάγκη τους να εμβαθύνουν σε επίπεδο ποιότητας χορού και λιγότερο στα “μαθητικά επίπεδα”.
Οπότε το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους και όλες αφού είναι εξίσου πολύτιμο και στον αρχάριο, και στον προχωρημένο και στον επαγγελματία. 

Ακόμα και αν κάποιος έχει τη σιγουριά ότι γνωρίζει τι ακριβώς πραγματεύεται το σεμινάριο, προτείνουμε την παρακολούθηση του.
Η έννοια της “ενέργειας” στο tango, είναι μία ενότητα δυναμικής εξέλιξης η οποία διερευνάται και εξελίσσεται συνεχώς και προστίθενται νέα εργαλεία για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί. 

Τέλος, το παρόν σεμινάριο, είναι ανοιχτό σε επαγγελματίες, που θέλουν να εξελίξουν το χορό τους ή τον τρόπο που διδάσκουν ή/και που ενδιαφέρονται να ακούσουν τη δική μας οπτική γωνία γύρω από το θέμα του σεμιναρίου. 

Απαντήσεις σε πιθανές απορίες

- Τι είναι το TANGOLISTICO

- Ποιοι είναι οι Θοδωρής και Ιωάννα

- Πρέπει να συμμετέχω ως ζευγάρι?
Δεν είναι απαραίτητο, ΟΜΩΣ
Το tango είναι μια δυαδική σχέση. Προτείνουμε και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σας με κάποιον που είναι επιλογή σας.
Μπορεί να είναι ο φίλος σας, ο συμμαθητής σας, ή κάποιος που γνωρίσατε στη milonga/practica και θέλετε να δουλέψετε μαζί του.

- Μπορώ να συμμετέχω μόνος/η μου?
Σε περίπτωση που συμμετέχει κάποιος μόνος του, είναι ευπρόσδεκτος.
Μπορούμε να αναλάβουμε την εύρεση παρτενέρ, όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το επίπεδο γνώσεων ή ο χαρακτήρας ή ο σωματότυπος του παρτενέρ θα αποτελέσει καταλύτη για την παρακολούθηση του σεμιναρίου. 

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη. Το σεμινάριο έχει αριθμητικό όριο συμμετοχής. 
Όσοι και θέλετε να δηλώστε τη συμμετοχή σας συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε στο παρακάτω link:
https://tangolistico.com/tangoworkshops/

Ημερομηνία και Χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου:
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 15:00-18:00

ΤΑΝGart
Καλλιρρόης 10, Αθήνα 
στον Δεύτερο Όροφος
Μετρό: Ακρόπολη (3 λεπτά περπάτημα)
Tραμ: Λ. Βουλιαγμένης (ακριβώς απέναντι)

Kόστος συμμετοχής:
30ευρώ/ζευγάρι - 20ευρώ/άτομο

6975 368 713 Θοδωρής - 6983 851 228 Ιωάννα 

Σας περιμένουμε,
Θοδωρής & Ιωάννα